Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa, "CFR Marfa"-SA a fost infiintata la 1 Octombrie 1998, dupa reorganizarea prin diviziune a Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane si are statut de societate comerciala pe actiuni.
        CFR Marfa este o companie,persoana juridica romana, ce isi desfaso

ara activitatea in domeniul serviciilor si are ca principal obiect de activitate transportul public de marfa si bunuri pe calea ferata, in trafic intern si international. Astfel:

        CFR Marfa este condusa de 11 manageri ce constitue Consiliul de Administratie, din care unul este un specialist apartinind Ministerului de Finante. Acesti manageri sunt alesi de Adunarea Generala a Actionarilor pe o perioada de 4 ani. Conducerea CFR Marfa este asigurata de Directorul General care este si Presedintele Consiliului de Administratie. CFR Marfa poate fi privatizata, iar in concordanta cu legea, Statul Roman are posibilitatea sa pastreze majoritatea actiunilor.
        CFR Marfa are aproximativ 29000 de angajati in structurile sale organizatorice, poseda un parc de 927 locomotive (electrice, Diesel-electrice si Diesel- hidraulice), un parc de aproximativ 67000 de vagoane structurate pe 23 de serii diferite (inclusiv cale ingusta de 1000 mm) si este dotata cu doua ferryboat-uri avind un deplasament de 12000 tdw fiecare.
        Ca strategie pe termen scurt, CFR Marfa a stabilit urmatoarele obiective principale:

    1. Scoatarea in afara companiei a unor activitati specifice precum:

        CFR Marfa intentioneaza pentru doua dintre ramurile sus mentionate, respectiv transportul auto a bunurilor, sa atraga capital privat intr-un procent de 49%, putind astfel sa beneficieze de finantarea externa pe care Ministrul Transporturilor o poate furniza pentru intreprinderile mici si mijlocii.

    2. Constituirea de centre teritoriale comerciale, in vederea descentralizarii structurilor de decizie, prin instalarea la nivel local de personal competent care va influenta pozitiv domeniul serviciilor si va aduce mai multa promptitudine in procesul luarii deciziei.  

        Romania a fost si este privilegiata prin pozitia ei geografica si accesul direct la Marea Neagra si Dunare.
        "Drumul matasii" prin care se pot realiza conexiuni de transport intre Europa, Caucaz, Asia Centrala, si Orientul Mijlociu este un proiect ambitios pentru noi. Congestia care se manifesta in ultima perioada in marile porturi europene, precum si perspectivele cresterii schimburilor comerciale intre tarile europene si cele asiatice, impun tot mai acut refacerea rutelor sudice ale "Drumului Matasii". Refacerea acestor rute reprezinta un factor deosebit de important pentru dezvoltarea economica a zonelor traversate, ofera o alternativa cu caracter concurential si complementar fata de rutele existente. Realizarea noului pod continental Euro-Asia vizeaza legarea portului Liayun si a altor porturi de pe coasta estica a Chinei prin calea ferata Longhai - Lanxin, trecatoarea Alta, tarile Asiei Centrale (Kazahkstan - Uzbekhistan - Tukmenistan), tarile Caucaziene (Azerbaijan, Georgia) sau Iran - Turcia de tarile sud-estice ale Europei si apoi de vestul Europei pina in portul Rotterdam (Olanda).
Realizarea acestui pod poate fi facuta pe trei rute: